Meer structuur en overzicht door XA Flow!
Meer structuur en overzicht door XA Flow!

Onderwijsinnovatie is in volle gang! | XAFlow.nl

Onderwijsinnovatie is in volle gang! | XAFlow.nl
Geschreven door Sayed Nasibdar op

In ons vorige blogartikel schreven we over het digitaliseren van het examenproces. Deze digitalisering stroomlijnt je processen, ontlast je docenten, geeft controle over de examenregistratie en geeft je studenten sneller inzicht in hun resultaten.

Maar hoe ontwikkelt digitalisering zich in de markt? En wat zijn de trends waar je vandaag nog op in kunt springen? Dat leer je in dit blogartikel.

MBO Digitaal

Een van de marktleiders in het digitaliseren van onderwijs is MBO Digitaal. Deze organisatie bestaat uit een team van bestuurders en experts die zich inzetten voor de digitale transformatie van onderwijsexaminering.

Een van hun projecten is het landelijke OKE (Onderwijs Koppelingen Examinering) project. In dit project wordt hard gewerkt aan het maken van koppelingen tussen examens en studentadministratiesystemen. Want, als de gegevens en resultaten van examens automatisch in het administratiesysteem overgenomen kunnen worden, dat scheelt een hoop handmatig werk. Dit bespaart niet alleen tijd en moeite, het maakt de administratie ook nog eens een stuk minder foutgevoelig. 

Standaardisering als facilitator voor digitalisering

Om dit te bewerkstelligen zijn er in 2022 een aantal digitale koppelvlakken beschreven om naar standaardisering te streven, zoals beschreven in het Onderwijs en Examinering artikel Wat heeft het Netwerk Examinering & Digitalisering in 2022 bereikt?. Het resultaat? Eerder dit jaar, in juli 2023, was de eerste koppeling tussen examenleveranciers planningstools en studentadministratiesysteem een feit, waardoor gegevens automatisch tussen deze systemen worden uitgewisseld. 

Onderwijsinstellingen en docenten zijn niet de enige die deze trend volgen – wij houden deze ontwikkelingen ook nauwlettend in de gaten. Want, als applicatieleverancier helpen wij om zowel handmatige als digitale examens te verwerken in studentadministratiesystemen. Daarom volgen wij de ontwikkelingen, zodat onze software naadloos aansluit op de API’s van studentadministratiesystemen.

Innoveren als onderwijsinstelling kan nu al

Ons doel is om onderwijsinstellingen nu al te helpen innoveren. Op dit moment hebben jullie in de examinering vaak nog te maken met een hybride situatie. Aan de ene kant gebruiken jullie papieren examens en heb je een papieren archief. Maar tegelijkertijd maken jullie ook gebruik van digitale examens en wordt het digitale archief van examens steeds meer de standaard.

Voor beide processen – het administreren van papieren én van digitale examens – hebben wij software ontwikkeld. Met deze software kun je de verwerking van examens versnellen en verbeteren en kun je dus nu al een voorschot nemen op de innovaties die eraan komen. Tegelijkertijd maak je jouw processen efficiënter doordat de software zowel papieren als digitale examens automatisch verwerkt in de studentenadministratie.

Wil je weten hoe we kunnen helpen met het innoveren van jouw onderwijsinstelling?
Stuur gerust een berichtje naar Jeroen Bugel (j.bugel@xa.nl) of reageer op deze blog!